Efterår og kroppen

Af Janni Almosetoft

Lungerne modtager den himmelske qi og fylder kroppen med livsgivende energi. Med Lungen trækkes inspiration og livet ind i kroppen.

Qi (energi) fra luften indåndes i lungerne, hvor den kommer i kontakt med qi inde i kroppen. Sunde lunger og regelmæssig, jævn vejrtrækning sikrer, at qi kommer ind i kroppen, og igen forlader den uden besvær. En ubalance i funktionen i dette organ og dens meridian kan give brystkasseproblemer. Der skal bruges qi til alle funktioner i kroppen, så forstyrrelse i vejrtrækningen påvirker derfor alle organer i kroppen.


Den samlede qi cirkulerer fra lunger til nyrer, fra nyrer til lever, fra lever til hjerte, fra hjerte til milt og fra milten tilbage til lungerne. Lungerne er med i bevægelsen af og omdannelsen af vand i kroppen. De gør vanddamp flydende, og bevæger den ned til nyrerne. Udskillelsen af sved reguleres af lungerne, idet de arbejder med at sprede vanddamp igennem hele kroppen, for at den kan udskilles igennem hudens porer.

Metalelementet hører til efterår. Det er tiden til at sætte farten ned, at høste og forberede vinterens komme. Det er den tid, hvor alt i naturen begynder at hengemme og oplagre næring, medens det ydre liv synes at visne. Dette er også tilfældet med mennesket. Generelt skal de høste al den naturlige qi, som de har spist igennem hele sommerperioden, såsom friske grønsager, urter og frugt direkte fra haven. Hvis de igennem sommeren spiser masser af fastfood, is og sodavand kan det føre til et lavt immunforsvar, som giver grundlag for influenza, eller angreb af bronkierne. Det kan gå over i tarmproblemer og altså også påvirke tyktarmen.

Følelsesmæssigt, hvis energien cirkulerer, som den skal, så er der en følelse af at være positiv og lykkelig. Hvis ikke, vil de modsatte følelser, tristhed, sorg, hang til gråd indfinde sig. En person med en lang periode med sorg vil ofte få tarmproblemer eller vanskeligt ved at trække vejret. Metalelementets tilknyttede lyd, som er gråd, vil ikke nødvendigvis være fulgt af rigtige tårer, men mere en lyd af tårer. Ingen tårer og mangel på evnen til at græde, når det vil være aktuelt, viser sandsynligheden for en ubalance i metal.

Kropsvævet i metalelementet er huden, der også er “den tredje lunge” og ånder ligesom lungerne. Huden afspejler tilstanden i metalelementet. Derfor kan mange hudproblemer som eksem, tør hud, psoriasis, modermærker og andre hudgener, behandles som en ubalance i metalelementet. Hård hud på fødderne, tørre hæle og ligtorne kan også være tegn på ubalance i metalelementet. I Vesten er det normalt at se astma efterfulgt af en eksem.

En svækket lungeqi kan vise sig som løbenæse, stoppet næse, manglende lugtesans, næsekløe. Næseblod og sår i næsen kan være tegn på ubalancer i metalelementet.

Kropsvæske er slim, og for lidt slim vil fremkalde tørhed i svælg og næse, hoste og vanskeligheder med vejrtrækningen. For meget slim, giver løbende næse og blokering i bihulerne.
Smag, her kan det at spise stærke krydderier “åbne” for sanserne, “klare” bihulerne og få slim til at flyde. Både det at hige efter, og det ikke at kunne lide stærke krydderier, afspejler ubalance i metalelementet.
Klima, en tørke i klimaet kan gøre det nødvendigt for astmapatienter at bruge inhalatorer, eller flytte til mere fugtige områder. Vejrets forandringer burde ikke kunne gøre nogen syge, da mennesket burde tilpasse sig klimaet med den korrekte påklædning, samt en passende kost til årstiden.

Da næse og svælg er involveret i vejrtrækningen, hører disse også til lungerne.

Lungerne kan ses som de sarte organer, da de let bliver påvirket af faktorer i de ydre omgivelser.

Tyktarmen danner den nedre del af fordøjelsesystemet og har ansvar for transport, omdannelse og bortfjernelse af overskudsmateriale. Den vigtigste funktion er at fjerne affaldsstoffer og er nødvendig for vedligeholdelse af sundheden. Hvis denne proces ikke udføres effektivt, må resten af systemet kæmpe med en ekstra belastning af toksiner, der vil have en skadelig effekt på hele systemet og være årsag til disharmoni i hele kroppen.

Den overordnede funktion af tyktarmen er optagelse af vand, men den fuldender også optagelsen af næringsstoffer og mineraler, og rummer nyttige bakterier, som hjælper med at nedbryde føden.

En sund fordøjelse er en fornøjelse.

Reflekszone på foden til lungemeridian er lungezonen. Reflekszone på foden til tyktarmsmeridian er tyktarm.

Ved alle luftvejsproblemer & fordøjelsesproblemer, skal du tænke Lungerne ind. 

Tristhed, ubearbejdet sorg, overvældende sorg belaster lunger og hjertet, det kan skabe tristhed, tungsind, ensomhed og påvirke organfunktionerne.

Lunge – forhold: Være på jorden, forbindelse til det åndelige, være selvbevidst.

Følelser: sorg, tristhed, tab, være misforstået, modstand mod sandheden. 

Healing: tro på kærligheden og sig selv, overgive sig til “Kilden”, slippe det falske liv.

Tænk tyktarmen ind ved alle problemer med fordøjelse, smerter i tarme og lunge problemer. 

Tyktarm – forhold: vores trosmønstre, evnen til at udvise/gøre det der ikke er til gavn for os.

Følelser: modvilje mod livet, faste mønstre.

Healing: selv accept, slippe skyld, støtte sig selv, stå over for livets situationer

At få styr på efteråret i kroppen giver en god vinter 😉