Lunger

  • Maven styrer modtagelsen og nedbrydningen af maden, som fra maven sendes ned til tyndtarmen. Maven og milten arbejder sammen og er hovedorganerne, der har med fordøjelse og optagelse at gøre.
  • Maven forbereder maden, så milten kan transportere og ændre den. Når maven fungerer som den skal, decenderer den sin qi. 

Symptomer på mavens qi er i dysfunktion

Spiseforstyrrelser, mangel på appetit, kvalme, opkast, hikke, mæthedsfornemmelse. 

  • Maven står for at producere den rette mængde syre, der ska bruges til at nedbryde maden og dræbe bakterier. Hvis der føres et meget stresset liv, så vil qi som skulle decendere blive ført opad til hovedet, her hvor al tænkning finder sted, det vil give tankemylder og samtidig vil fordøjelsen nedsættes. 
  • Det er super vigtig ved måltider at slappe af, trække vejret og bruge god tid til at spise i rolige omgivelser, alt dette vil lette optagelsen og fordøjelsen af maden og dens qi. 
  • Maven er forbundet med munden og det at tygge mad. Når vi tygger maden sendes impulser til maven og milten, impulser om mængde af syre, der skal bruges til nedbrydelsen. Gør vi det modsatte, altså spiser hurtigt, går rundt og spiser, uro omkring måltidet, så er der uro i det maven og milten skal gøre og der gives forkerte signaler
  • Når mave og milt er i disharmoni har det ofte årsag tilbage til ens mor. Fra dag et optager vi mad fra og er afhængig af, at vores mor giver os det, som vi har brug for. Ligesom vores liv i livmoderen. Det er mave og levermeridianerne, der går ud til brystvorterne. 
  • Mavemeridianen repræsentere moren og levermeridianen repræsentere faren. Ved amning er ideen med at skrifte fra det ene til det andet bryst at vi skrifter mellem mælkens maskuline yang energi til den feminine yin energi.